Kuchnia

zupy

VELOUTE PIECZARKOWE Z MIGDAŁAMI


Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 15 min
Czas gogotwania: 20 min

Składniki
0, 5 kg pieczarek
1 cytryna
30 g masła
20 g mąki kukurydzianej
2 łyżki pudru migdałowego
0, 5 l mleka
Natka pietruszki do dekoracji
150 ml śmietany
Sól, pieprz

Przygotowanie
Umyte i wysuszone pieczarki drobno posiekaj, zostawiając jedną, dorodną pieczarkę do dekoracji (pokrój ją w talarki i podsmaż na maśle). Drobno posiekane pieczarki skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. W dużym garnku rozpuść masło, dodaj pieczarki i podsmaż je ok. 2 min. Posól pieczarki, aby puściły wodę. Następnie dodaj mąkę kukurydzianą, puder migdałowy i gotuj całość na wolnym ogniu cały czas mieszając ok. 2-3 min. Dodaj 0, 5 l wody i znów gotuj na wolnym ogniu 10 min. Pamiętaj, aby nie przykrywać. Po 10 min dodaj mleko, odstaw z ognia i zmiksuj całość. Ponownie podgrzej na ogniu i wydawaj.
Zupę udekoruj śmietaną, natką pietruszki i kilkoma talarkami pieczarki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation