Kuchnia

zupy

chrzanowa z ziemniakami i boczkiem
Zupa:
4-5 szklanek esencjonalnego bulionu warzywnego
łyżka sklarowanego masła
nieduża porcja włoszczyzny bez marchewki
2-3 łyżki startego chrzanu
125 ml śmietany kremówki
150 ml białego wytrawnego wina
ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
żółtko
pieprz i sól.
Dodatki:
4-6 ziemniaków
10-15 dag chudego wędzonego boczku
łyżka sklarowanego masła
łyżeczka majeranku
kilka igiełek rozmarynu
Etapy przygotowania

1
Garnek z bulionem ustawić na niedużym ogniu. Włoszczyznę oczyścić, pokroić w dość drobną kostkę, krótko obsmażyć na łyżce rozgrzanego masła, podlać winem i bulionem, chwilę razem dusić. Potem przełożyć do garnka z już wrzącym bulionem i gotować. Gdy warzywa będą prawie miękkie, dołożyć starty chrzan (ilość - według uznania) i posiekany ząbek czosnku. Przyprawić zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zabielić kremówką, zmiksować i ewentualnie jeszcze przetrzeć przez sitko. Następnie zagotować, zdjąć z ognia i zaciągnąć rozkłóconym żółtkiem. Wcześniej obrane i prawie ugotowane ziemniaki pokroić w niedużą kostkę, oprószyć majerankiem i rozmarynem i wraz z pokrojonym w paski boczkiem ładnie zrumienić na maśle. Gorącą zupę krem rozlać do bulionówek. Do każdej porcji włożyć trochę ziemniaków z boczkiem i od razu podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation