Kuchnia
zupy
Krem z kalafiora i pieczonego czosnku
Czas przygotowania: do 45 minut
Składniki na 5 - 6 porcji:
1 kalafior
1/2 główki czosnku
olej
sól
1 łyżka oliwy
2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
2 – 2 1/2 szklanki mleka roślinnego
1 łyżka płatków drożdżowych, do kupienia tutaj
spora szczypta gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kalafiora podzielić na różyczki, łodygę pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie natrzeć olejem. Tak przygotowanego przełożyć na blachę, dorzucić ząbki czosnku i piec przez 18 – 20 minut.
Po upływie tego czasu wyjąć blachę. Czosnek wyjąć z łupin, łupiny wyrzuć.
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, dodać upieczonego kalafiora wraz z czosnkiem, podsmażać przez 2 – 3 minuty, po czym wlać gorący bulion. Gotować przez 5 minut.
Następnie zblendować na bardzo gęsty krem, po czym dodać płatki drożdżowe i stopniowo wlewając mleko wciąż blendować. Na koniec doprawić do smaku gałką, pieprzem oraz solą. Podawać z oliwą i migdałami.
Porady:
Jeśli macie więcej czosnku upieczcie go razem z kalafiorem – to czego nie wykorzystacie może czekać w lodówce kilka dni, świetnie smakuje w paście z fasoli lub na chlebie z solą.
Żeby krem był naprawdę gładki przestrzegajcie kolejności z przepisu – czyli najpierw należy zblendować kalafiora z bulionem, a potem stopniowo wlewać mleko wciąż blendując.
Jeśli nie macie płatków drożdżowych wrzućcie do zupy przed blendowaniem 2 – 3 suszone pomidory
MA==