Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

chinskie pierogi z wieprzowiną i porem
Składniki (na około 16-18 sztuk):

1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
0,6 szklanki gotującej się wody
1 por
2 ząbki czosnku
1x1cm kawałek świeżego imbiru
300g mielonego mięsa wieprzowego
3 łyżki sosy sojowego
pieprz do smaku
olej do smażenia
woda

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy posiekanego pora, starty na tarce imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek aż staną się aromatyczne. Dodajemy mielone mięso oraz sos sojowy i smażymy całość do momentu gdy mięso nie jest już dłużej surowe. Pamiętając aby w czasie smażenia mięso rozdrabniać - ja zawsze w trakcie smażenia "siekam" je pionowo postawioną drewnianą łopatką. Gotowe odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy ją z solą oraz zalewamy gorącą wodą. Ciasto wyrabiamy na początku mieszając całość łyżką, a następnie kontynuujemy ręką w celu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie i wykrawamy - ja wykrawałam kwadraty na trójkątne pierożki, jednak o wiele bardziej popularne są potstickers z krążków.
Przygotowane skórki z ciasta nadziewamy farszem, zlepiamy i odkładamy na podsypaną mąką deseczkę.
Na patelni z powłoką nieprzywierającą rozgrzewamy łyżkę oleju i układamy kilka pierożków. Podsmażamy przez chwilkę, tak aby strona na której pierogi dotykały patelni stała się chrupka i brązowa. W tym momencie na patelnię wlewamy około 1/6 szklanki wody i przykrywamy pokrywką. Czekamy aż reszta ciasta ugotuje się w powstałej parze, zdejmujemy pokrywkę i kontynuujemy smażenie do całkowitego wyparowania wody oraz ponownego uzyskania chrupkości na brązowej stronie. Gotowe pierogi zdejmujemy z patelni i czynność ponawiamy z pozostałymi.
Podajemy ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation