Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

naleśniki tiramisu
Składniki na 6 dużych naleśników:
przepis na ciasto naleśnikowe inspirowany tym z bloga Addio pomidory
200ml mocnej kawy
50ml mleka
2 łyżki masła
1 łyżeczka ciemnego kakao bez cukru
3 jajka
125g mąki
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:
500g mascarpone
2 żółtka
2,5 łyżki cukru pudru
1 łyżka Amaretto albo Frangelico

opcjonalnie: polewa czekoladowa

Do gorącej kawy dodać kakao, mleko i masło. Wymieszać, aż składniki się rozpuszczą. Dodać cukier i sól.
Do mieszanki dodać jajka i ubić, aż masa będzie puszysta i dobrze napowietrzona. Stopniowo dodawać mąkę, ciągle miksując. Odstawić na 30 minut do lodówki - dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze.

Po tym czasie na patelni rozgrzać masło i partiami smażyć naleśniki. Delikatnie odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Przygotować nadzienie: żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać mascarpone i dowolny likier. Wymieszać drewnianą łyżką, aż do uzyskania gładkiej masy. Smarować masą naleśniki i zwijać w ruloniki.
Można polać je polewą czekoladową.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation