Kuchnia

przekąski, przystawki

Smakowite Kąski

Składniki:

chleb tostowy
słoiczek pesto
słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
słoiczek grillowanego karczocha w oliwie
słoiczek grillowanego kabaczka w oliwie
100 g parmezanu
Panierka:
2 jajka
oregano
bazylia
ostra papryka (u mnie węgierska)
dodatkowo: oliwa do smażenia



Z kromek chleba tostowego odetnij skórki. Każdą kromkę rozwałkuj.


Posmaruj pesto, ułóż plasterki parmezanu (zostawiając jeden brzeg wolny), a następnie posiekanego karczocha i zroluj.


Możesz zrobić też wersję nadzianą posiekanym kabaczkiem lub suszonym pomidorem (pomidora nie siekaj).


Gotowe roladki obtocz w roztrzepanym jajku, potem w bazylii lub papryce. Obsmaż na oliwie z każdej strony. Osusz z tłuszczu na ręczniku papierowym.


Wersja bogatsza:

Trzy kromki chleba rozwałkuj, brzegi połącz ze sobą odrobiną jajka. Na pierwszej kromce ułóż suszonego pomidora. Całość posyp parmezanem. Połóż jedną z wcześniej przygotowanych roladek - np z karczochem - i zawiń (końcówkę ostatniej kromki posmaruj jajkiem, żeby całość się zalepiła).
Obtocz w jajku i oregano, obsmaż na oliwie z każdej strony.


SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation