Kuchnia

przekąski, przystawki

Dwuserowe ciastka ze szczypiorem

Skład:
50 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
40 g ostrego sera, np. dojrzałego cheddara, startego na tarce
40 g pokruszonej fety
100 g mąki pszennej
50 ml kwaśnej śmietany
2-3 cebule dymki + szczypior - posiekane
1/2 łyżeczki czarnuszki

Jak to z kruchym ciastem bywa, wszystkie używane składniki powinny być zimne. Przepis jest prosty - wszystkie składniki wymieszać i możliwie szybko zagnieść ciasto (tak, by się nie zagrzało) nie przejmując się zbytnio grudkami - tak ma być. Ciasto następnie trzeba rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i pokroić w wymarzone kształty (autorzy polecają trójkąty). Ja jednak, żeby uniknąć mycia wałka, robię z ciasta duży walec i kroję w centymetrowej grubości plastry. Wszystko przekładamy na blachę do pieczenia i (opcjonalnie) smarujemy mlekiem. Pieczemy* w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez jakieś 20-30 minut, w zależności od wielkości nieco dłużej lub krócej. W każdym razie mają być rumiane i cudownie chrupiące.

Jeśli znudzą Wam się ciastka szczypiorkowe można wymienić dymkę na inne dosmaczacze - np. tymianek i czarny pieprz albo wędzoną paprykę...

Smacznego!

*Przed pieczeniem można też zamrozić (i przy nagłej potrzebie przegryzienia czegoś serowego, po rozmrożeniu upiec).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation