Kuchnia

przepisy

Jogurtowe muffiny z borówkami


Składniki na 15 muffinek

2,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 jajko
kubeczek jogurtu naturalnego (180 g)
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki soku z cytryny/limonki
1 łyżeczka startej skórki z cytryny/limonki
200 g borówki



Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W osobnych miskach połączyć mokre i suche składniki, czyli jogurt z jajkami, olejem, sokiem z cytryny bądź limonki oraz skórką z ww cytrusów, a mąkę z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i sodą.
Mokre składniki wlać do suchych i porządnie wymieszać całość dużą łyżką lub łopatką. Do masy dodać 150 g borówki i delikatnie wmieszać. Ciasto przełożyć do papilotek/silikonowych foremek na muffiny (do 3/4 wysokości). Pozostałe borówki poukładać na powiechni ciasta, lekko je dociskając.
Muffiny włożyć do piekarnika i piec przez 25-30 minut [można też piec w opiekaczu z termoobiegiem, choć w nim w 150 stopniach; warto pod koniec pieczenia włączyć na chwilę jedynie grzanie od góry dla zarumienienia wierzchu]. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy sa upieczone. Po upieczeniu wyjąć je z piekarnika, a po 5 minutach przełożyć je z blachy na kratce i na niej pozostawić do wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation