Kuchnia

przepisy

Ciasto z gruszek - składniki:

- 5-6 gruszek

- 3 szklanki mąki pszennej

- 2 szklanki cukru pudru + płaska łyżka do posypania ciasta

- 4 jajka

- kostka miękkiego masła

- 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych lub włoskich

- łyżka proszku do pieczenia

- sok z 1 cytryny

- płaska łyżeczka cynamonu

- bułka tarta do posypania formy

- na kruszonkę: 1/3 kostki masła, łyżka mąki, 2 łyżki cukru.

Ciasto z gruszek - sposób przygotowania:

Gruszki umyj, obierz, pokrój na dosyć cienkie żeberka, polej sokiem z cytryny.

Oddziel żółtka od białek, z białek ubij sztywną pianę. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Następnie dodaj orzechy, mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Na koniec połącz masę z ubitą pianą.

Teraz przygotuj kruszonką - masło rozgnieć widelce, dodają cukier i mąkę. Najwygodniej będzie rozrabiać całość palcami - do uzyskania jednolitej, dosyć suchej masy (można dodać więcej mąki).

Ciasto wylej na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę. Na wierzchrzu poukładaj gruszki, możesz delikatnie wepchnąć kawałki do środka. Wierzch posyp kruszonką. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-190 stopni i piecz przez ok. godzinę. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kwadrans i posyp placek cukrem pudrem. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation