Kuchnia

Kulinaria

Tarta z czekoladowym kremem, gruszkami i bitą śmietaną

Składniki:
160 g mąki tortowej
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
3 jajka
75 g cukru
75 g zimnego masła
14 ćwiartek gruszek z syropu
400 ml kremówki - 36%
280 g mlecznej czekolady (u mnie 2 duże zające)
1 śmietan fix
czekolada do posypania (u mnie pokrojone jajeczka czekoladowe)

Przygotowanie:
- zagnieść mąkę, szczyptę soli, 1 łyżkę cukru waniliowego, 1 jajko, 75 g cukru i masło na jednolitą masę - uformować kulę i schłodzić w lodówce około 30 minut
- piekarnik nagrzać do 175 stopni, formę wysmarować masłem
- wykleić formę przygotowanym ciastem, ponakłuwać drewnianym patyczkiem, aby uniknąc wznoszenia się ciasta ku górze podczas pieczenia
- 200 ml kremówki podgrzać, dodać połamaną czekoladę rozpuścić, ostudzić
- 2 jajka zmiksować mikserem, dodać do letniej masy czekoladowej, wymieszać
- ćwiartki gruszek poukładać na cieście, zalać masą i piec około 30-35 minut
- po upieczeniu wyjąć, ostudzić
- śmietanę chwilę ubijać, dodać śmietan fix, wyłożyć na ostudzoną tartę
- czekoladę posiekać, pokroić, posypać z wierzchu tartę
- schłodzić w lodówce 2-3 godziny
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation