Kuchnia

Przepisy_obiad

Zupa pomidorowa. Szybko – smacznie – inaczej | Zabawy ze smakiem


Zupa pomidorowa z imbirem i kardamonem

1¾ litra bulionu warzywnego
plus do wywaru: 3-4 gałązki bazylii, 2 ząbki czosnku
2 zmiażdżone ziarna kardamonu
3-4 cm imbiru pokrojonego w plastry
opcjonalnie 1 mała gwiazdka anyżu
½ łyżeczki kminku
25g masła
0,5l dobrej jakości przecieru pomidorowego
1 puszka dobrej jakości całych pomidorów w puszce
100g koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki słodkiej papryki
spora szczypta pieprzu cayenne (jeżeli nie lubisz „na ostro” pomiń)
ok. ½ – 1 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz do smaku
¾ łyżeczki suszonej bazylii
posiekana pietruszka lub bazylia do posypania
Przygotowanie:

1. Do bulionu warzywnego dodaj 2 zmiażdżone ząbki czosnku i gałązki bazylii.

2. Zmiażdżone ziarna kardamonu, pokrojony imbir oraz gwiazdkę anyżu podsmaż przez kilka sekund na patelni, aż przyprawy uwolnią swój aromat.

3. Podsmażone przyprawy oraz ½ łyżeczki kminku dodaj do bulionu. Wywar gotuj do miękkości warzyw (po zagotowaniu wody, to będzie około 20-25 minut).

4. Kiedy warzywa z bulionu będą już wystarczająco miękkie, wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej (możesz zostawić marchewkę). Następnie dodaj do wywaru masło, przecier pomidorowy oraz puszkę pomidorów. Zagotuj całość i pogotuj kilka minut.

5. Koncentrat pomidorowy rozrób z ½ szklanki bulionu i wlej do zupy.

6. Przypraw zupę papryką słodką, pieprzem cayenne, świeżo mielonym pieprzem i suszoną bazylią. Pogotuj zupę jeszcze chwilę.

7. Podawaj z posiekaną pietruszką albo bazylią. Opcjonalnie z łyżką jogurtu greckiego albo śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation