Kuchnia

Pizza

Pizza domowa na cienkim cieście :)

Idealna domowa pizza na cienkim cieście z dodatkami, które lubisz.... Czy nie jest to jedno z piękniejszych marzeń, ale rzadko realizowanych w kuchni?

Domowa pizza na cienkim cieście bywa unikana nawet przez osoby lubiące gotować, ponieważ ciąży na niej niesłuszny stereotyp potrawy wymagającej czasu i cierpliwości. Nic podobnego!

Nasz przepis nie wymaga zagniatania i wyrabiania. Oczywiście trzeba będzie ją odstawić na jakiś czas do wyrośnięcia, ale niewielki dyskomfort spowodowany oczekiwaniem na pewno zrekompensuje wam jej smak - pizza domowa na cienkim cieście wyjdzie wyjątkowo delikatna i chrupiąca. Jej dodatkową zaletą jest fakt, że możesz na niej umieścić dodatki takie, jak lubisz i w ilościach takich, jak lubisz.

Domowa pizza na cienkim cieście - składniki (wychodzą 2 pizze):
pół kilo mąki
2 łyżeczki drożdży suchych
szczypta cukru
oliwa z olwek
szklanka ciepłej wody (lub nieco więcej - ile zabierze)
łyżeczka soli
Dowolne składniki, np:
mozzarella
szpinak
szparagi
pepperoni
pieczarki
pomidory
papryka
pomidory suszone
bazylia i oregano
tuńczyk....

Mąkę przesiać. Wymieszać z pozostałymi sypkimi składnikami. Dolewać stopniowo wodę, mieszając łyżką. Kiedy składniki się połączą, miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na 1-2 godz.).

Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Wówczas należy wyjąć ciasto na wysypany mąką blat lub stolnicę i ulepić kulę. Ciasto podzielić na 2 części, z których można przygotować dwie inne pizze.
Ciasto wałkować lub formować palcami. Wykładać na wysmarowaną oliwą blachę.

Smarować sosem i układać na cieście ulubione składniki.
Piec w temperaturze 200 st. C około 15-20 minut.

:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation