Kuchnia

kuchnia gotowanie

Żeberka mocno czosnkowe
Kupiłam kilogram ładnych żeberek i zamarynowałam je na noc w dość intensywnej marynacie ze sporą ilością czosnku. Zawsze daję czosnek do mięsa, bo nic nie daje takiego dobrego aromatu. Żeberka upiekłam w rękawie a pod koniec rozprułam go aby się ładnie przyrumieniły. Z pieczonymi ziemniakami i surówką był to pyszny obiad.



Składniki:

1 kg ładnych żeberek
100 ml oliwy
sól, pieprz, czerwona papryka mielona
7 ząbków czosnku
2 łyżki tymianku



Umyte żeberka natrzeć solą, pieprzem, mieloną papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polać oliwą, posypać tymiankiem i dokładnie obtoczyć. Przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia przełożyć żeberka do rękawa do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1,30 min. Po tym czasie, jeśli żeberka są za blade można rozciąć rękaw i zostawić je w piekarniku na 20 min. Można zostawić włączoną żarówkę.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation