Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

SKŁADNIKI NA CIASTO (6 blatów): - 226 g masła - 220 g cukru* - 5 białek - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - 375 g mąki pszennej - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - pół łyżeczki soli - 355 g mleka Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać. Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować
Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników. Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. (Więcej o barwnikach można przeczytać na końcu wpisu). Ciasto przełożyć do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych, jak u mnie) o średnicy 21 cm (do 23 cm)** i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić
KREM Z BITEJ ŚMIETANY I MASCARPONE: - 900 ml śmietany kremówki (36%) - 250 g serka mascarpone - kilka łyżek cukru pudru, do smaku - ekstrakt waniliowy lub cytrynowy Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt. Dodać serek mascarpone i wymieszać. Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem: blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem, następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym, wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym. Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Uwaga: ciasto jest wilgotne, dlatego nie warto już go nasączać.
* oryginalnie w przepisie było 466 g cukru, co jest ilością zbyt dużą ** według pierwotnego przepisu poleca się tortownicę 23 cm; jednak lepiej wychodzi się z grubszym ciastem, więc lepiej piec w mniejszych - 21 cm foremkach
BARWNIKI: http://allegro.pl/barwniki-spozywcze-w-zelu-komplet-barwnik-zelowy-i2743436011.html Używamy barwników w żelu, barwniki w płynie się nie nadają. Do każdej części ciasta warto dodać około 1 - 1,5 ml barwnika (bardzo mało). Wystarczy kupić podstawowe kolory: żółty, niebieski, czerwony. Kolor drugorzędny czyli pomarańczowy można otrzymać mieszając odrobinę żółtego i czerwonego, kolor fioletowy - mieszając czerwony i niebieski, wreszcie zielony - mieszając niebieski i żółty. Kolor ciasta po dodaniu barwnika zazwyczaj nie odzwierciedla koloru po upieczeniu. Kolory po upieczeniu wychodzą bardziej żywe i ciemne. Kuleczki i inne ozdoby można wykonać z lukru plastycznego: http://allegro.pl/lukier-plastyczny-masa-cukrowa-250g-super-cena-i2755463094.html. POLECAM! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation