Kuchnia

dekoracje cukiernicze

DROZDZOWKI TROJKATY.

Składniki
na ok. 10 szt.:
400g mąki tortowej
30g świeżych drożdży
150ml letniego mleka
70g cukru
1 jajko
75g masła
szczypta soli

Składniki
na nadzienie:
marmolada, powidła,
dżem a może być też masa makowa
lub każda inna:)

1 jajko do
posmarowania wierzchu

Do miski wlać mleko, dodać drożdże,
1 łyżeczkę cukru i tyle mąki żeby
rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
na około 25-20 minut.
Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru,
jajko, szczyptę soli i rozpuszczone masło.
Wyrobić na gładkie ciasto.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia
aż podwoi swoją objętość.
Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt
(mój miał wymiary ok. 50X35).
Posmarować powidłami lub innym nadzieniem,
zwinąć w roladę i pokroić ciasto w trójkąty
tak jak na zdjęciu nr.1.
Następnie za pomocą drewnianej końcówki
od łyżki zrobić wgłębienie.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Przed pieczeniem każdą bułeczkę
posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w 180 stopniach ok. 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation