Kuchnia

☆ Kulinarne ☆ - Potrawy mięsne - Wołowina, Wieprzowina, kiełbasa ☆

Wołowina po burgundzku
Składniki
1 kg wołowiny
100 g boczku
1 marchewka
1 cebula
łyżka mąki
sól
2 łyżeczki pieprzu
2 listki laurowe
2 ząbki czosnku
1,5 szklanki czerwonego wina
1 szklanka bulionu wołowego
oliwa
kilka gałązek tymianku
Jak zrobić pyszną wołowinę – film kulinarny

Ten film możesz też obejrzeć w serwisie YouTube: http://youtu.be/hLeO5N_-t8M

Przygotowanie – wersja ilustrowana

Krok 1.
Przygotowanie zaczynam od pokrojenia warzywa na plasterki.


Krok 2.
Kawałki mięsa (pokrojonego w taką większą kostkę) obtaczam w mące.


Krok 3.
Na patelnię wlewam oliwę, dorzucam boczek, chwilkę podsmażam a potem obsmażam mięso. Przekładam do formy.


Krok 4.
Następnie podsmażam warzywa, ten przekładam je do formy.


Krok 5.
Dodaję bulion, przyprawy, zioła, wino, koncentrat pomidorowy. Wstawiam na 5 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika, po czym zakrywam naczynie pokrywką, zmniejszam temperaturę do 160°C i piekę pod przykryciem przez 2,5 do 3 godzin. Jest wyśmienite, polecam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation