Kuchnia

serniki

Cudownie gładki sernik
Składniki:
150 g mąki pszennej
60 g masła
50 g cukru
1 żółtko
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg tłustego twarogu
60 g masła
200 ml śmietanki 30%
6 jajek
200 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciastem wyłożyć dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10-15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120ºC. Żółtka utrzeć z połową cukru, aż zrobią się jasne a białka ubić na pianę. Ser zmielić dwa razy w maszynce, następnie zmiksować z masłem, śmietanką i pozostałym cukrem. Dodać ubite żółtka i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120ºC. Piec przez około 90-100 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i stopniowo studzić ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation