Kuchnia

dania ciepłe

Pierożki ukraińskie

ciasto
1, 5 szklanki maki pszennej
½ szklanki pszennej z pełnego przemiału
10 dag masła
2 jajka
½-2/3 szklanki kwaśnej śmietany 22%
2 dag drożdży
1 łyżka cukru
½ łyżeczki soli
nadzienie
4 marchewki(ok. 40 dag)
3 jajka
1 szklanka bulionu warzywnego ew z kostki
2 cebule posiekane
trochę oleju i masła
sól i estragon do smaku
ciasto
Mąkę przesiać z solą i posiekać z masłem, Drożdże rozmieszać z cukrem i śmietana, dodać do mąki. Następnie wbić jajka i szybko zagnieść ciasto, nakryć i zostawić na 30 minut.
nadzienie
marchew oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki i ugotować w bulionie. Następnie odsączyć i zemleć lub zmiksować. Cebulę lekko zrumienić na tłuszczach. Jajka ugotować na twardo, wystudzić , obrać posiekać. Wymieszać wszystkie składniki nadzienie i doprawić do smaku.

Ciasto rozwałkować , filiżanką wycinać krążki i kłaść farsz. Zlepiać pierożki i złączeniem do spodu kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem( można posmarować też roztrzepanym jajkiem) i piec około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni C
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation