Kuchnia

Kuchenne rewolucje

Quiche z porami i owcza feta

Kruche ciasto:
50g owczej fety
220g zwykłej maki pszennej
50g masła
50g smalcu lub twardego tłuszczu roślinnego

Nadzienie:
400 g porów (waga po odcięciu zbędnych liści i części korzeniowej)
200 g fety
20 g masła
3 duże jajka, roztrzepane
220ml creme fraiche, kwaśnej śmietanki
5 cebulek dymek, drobno posiekanych

sol i pieprz

23cm ceramiczna forma do quiche lub inna podobna

Make przesiałam do dużej miski, dodałam tłuszcz w kostkach i dobrze wszystko posiekałam, aż utworzyły się male grudki. Wsypałam wówczas starta na tarce fete, znów wszystko przesiekałam, na koniec dodając kilka łyżek lodowatej wody i połączyłam wszystko w kule. Zwinęłam ja w folie rozpłaszczyłam nieco i wsunęłam do lodówki na minimum 30 minut.

W tym czasie przygotowałam nadzienie. Umyte dokladnie pory przecielam wzdluz na pol i pokroilam na 1 cm kawalki. Na patelni rozpuscilam maslo i dodalam pokrojone pory i szczypte soli. Smazylam na malym ogniu przez 15 minut, po czym miekkie warzywa przesypalam na sito i dokladnie odsaczylam powstaly w czasie gotowania sos. Odsaczone pory polaczylam z porkuszona feta. W miseczce roztrzepalam jajka z creme fraiche, doprawiajac swiezo mielonym pieprzem.

Piec rozgrzałam do 200C. Ciasto rozwalkowalm na placek o średnicy większej niż foremka. Wypełniłam nim formę dokładnie przyciskając, następnie nakłułam widelcem spod, wyłożyłam paper do pieczenia i fasolkę cermiczna. Piekłam tak w gorącym piecu przez 15 minut. Ostrożnie zdjęłam papier z fasolka.

Ciasto wypełniłam nadzieniem z fety i porów, posypałam zielona cebulka i zalałam mikstura jajeczno-śmietanowa. Pieklam 30 minut w piecu rozgrzanym do 220C z termoobiegiem, zmniejszając temp. po 15 minutach do 190C. Podałam z zielona salatka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation