Kuchnia

RÓZNE SMAKI

Murzynek z gruszkami

Składniki:

2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
4 łyżki kakao
1 i 1/4 szklanki cukru
100 g masła
5 jajek (żółtka i białka osobno)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 obrane gruszki



Masło rozpuszczamy z cukrem i kakao. Dodajemy olej i 1/3 szklanki wody, całość chwilkę gotujemy, aż wszystkie składniki połączą się. Następnie odstawiamy masę, aby ostygła. W dalszej kolejności dodajemy po jednym żółtku, po każdym chwilkę mieszając masę. Następnie, dodajemy mąkę i chwilkę całość miksujemy, aż składniki się połączą.
W osobnej misce ubijamy białka na sztywno z odrobiną soli. Do masy kakaowej dodajemy białka delikatnie mieszając całość szpatułką.


Masę wylewamy do formy o średnicy ok. 23 cm wyłożonej w całości papierem do pieczenia. Na ciasto układamy połówki gruszek rozcięciem do dołu lekko je dociskając. Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu studzimy. Możemy polać polewą i oprószyć kawałkami czekolady.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation