Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Stempelkowe ciastka czekoladowo-cynamonowe i cytrynowo-rozmarynowe:

250 g zimnego masła,
140 g cukru pudru,
300 g mąki,
1/2 łyżeczki soli,
1 żółtko,
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka cynamonu,
skórka otarta z 1 cytryny,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2-3 igły świeżego rozmarynu, drobno posiekane

Mąkę przesiać, dodać cukier puder i sól i wszystko wymieszać. Dodać posiekane masło, żółtko i cukier waniliowy. Szybko zagnieść gładkie ciasto.

Ciasto podzielić na połowę. Do jednej części dodać kako i cynamon, do drugiej skórkę i sok z cytryny oraz rozmaryn. Jeszcze raz szybko zagnieść obie porcje ciasta. Z każdej uformować wałek (o średnicy mniej więcej równej średnicy stempelków), zawinąć w folię przezroczystą i zostawić w lodówce na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc).

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Wałki z ciasta pokroić na plastry grubości około pół centymetra. Na oprószonym mąką blacie odciskać na każdym plasterku ciasta wzór stempla (stempelki też muszą być oprószone mąką). Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation