Kuchnia

żarło

Placki ziemniaczane


1 kg ziemniaków
1 cebula (jeśli robimy placki w wersji wytrawnej. Jeśli słodkie - cebulę pomijamy)
3 jajka
3 łyżki mąki
1/2 - 1 łyżeczki soli
szczypta pieprzu

Ziemniaki zetrzeć na niezbyt drobnej tarce. Odstawić na 10 minut, następnie odcisnąć nadmiar płynu (na durszlaku lub wycisnąć ziemniaki przy pomocy szmatki). Jeśli dodajemy cebulę - zetrzeć ją na drobnej tarce i dodać wraz z pozostałymi składnikami.
Dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz - kiedy będzie bardzo gorący, łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć 3-4 inuty z każdej strony. Ja robię raczej płaskie placki, które smażą się krócej.

Usmażone placki ułożyć na talerzu przykrytym papierową serwetką, by wchłonęła nadmiar tłuszczu.

Podawać z dowolnymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation