Kuchnia

wieprzowina, wołowina, dziczyzna

Karkówka z pieca z papryką i pomidorami
Porcja dla 8 osób


karkówka z pieca w pomidorach i papryce

2 kg karkówki
6 różnokolorowych papryk
2 puszki pomidorów z puszki
400 gr grillowanej papryki w zalewie
3 czerwone cebule
2 papryczki chilli bez nasion ( jak ktoś woli wersję łagodną nie dodajemy papryczek)
2 łyżki ostrej papryki w proszku
2 łyżki kminku
1 łyżka majeranku
sól
pieprz
6 łyżek octu balsamicznego
olej


karkówka z pieca w pomidorach i papryce

Karkówkę kroimy na grube kotlety, solimy, posypujemy pieprzem i obsmażamy z 2 stron na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy mięso z patelni i na pozostałych sokach podsmażamy parę sekund paprykę w proszku, kminek i majeranek dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę i jak lekko się zeszkli dodajemy ocet. Jak cebula lekko zmięknie dodajemy pokrojonę na 8 części papryki, paprykę z zalewy i pomidory z puszki. Całość jeszcze chwilę dusimy, doprawiamy solą po czym układamy karkówkę w żaroodpornym naczyniu i zalewamy warzywami oraz szklanka wody . Całość przykrywamy i dusimy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 3 godzin. Podajemy z bagietka lub pieczonymi ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation