Inne

tortownia

Słodką chatka

Składniki
6 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
2 czubate łyżki kakao
2 łyżki mleka
tłuszcz i bułka tarta do blach
2 tabliczki czekolady
1/3 kostki masła
2 łyżki śmietany 18%
szklanka kremówki
4 łyżki cukru pudru
zagęstnik do bitej śmietany
słoik powideł, np. śliwkowych


Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę. Białka ubić z resztą cukru. Pianę wyłożyć na masę żółtkową, delikatnie wymieszać łyżką.

Do masy przesiać mąkę, wymieszać łyżką. Masę podzielić na dwie równe części. Jedną wymieszać z kakao rozpuszczonym w mleku.

Dwie kwadratowe blachy tej samej wielkości posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do jednej wlać jasne, do drugiej ciemne ciasto. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 st C.

Brzegi ciast okroić. Jasne ciasto przekroić na dwa prostokątne placki, ciemne pokroić na 8 trójkątów.

Czekoladę stopić z masłem. Połowę czekolady wymieszać ze śmietaną 18%, krem czekoladowy wystudzić. Trójkąty ciemnego ciasta posmarować cienko kremem czekoladowym, a potem powidłami. Złożyć je w "daszek", owinąć folią aluminiową, wstawić do lodówki na 30 min.

Jasne biszkopty posmarować powidłami. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Jasny biszkopt posmarować 1/3 bitej śmietany, przykryć go drugim biszkoptem. Wierzch i boki złożonych biszkoptów posmarować resztą bitej śmietany. Ułożyć "daszek", posmarować go stopioną czekoladą (podgrzać w razie potrzeby).

Z okrawków ciasta zrobić komin i okienka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation