Kuchnia

Cukiernia

Lody truskawkowo-waniliowe


Lody przygotowałam w dwóch, ale klasycznych smakach - pięknie pachnącej wanilii oraz soczystej truskawki. Waniliowe na bazie niezawodnego crème pâtissière, jednak bez mąki ani masła a z jogurtem, by miał odpowiednio lżejszą konsystencję. Truskawkowe to po prostu zmrożony koktajl truskawkowy, również na jogurcie. Dla ciekawszego wyglądu część nakładałam w foremkach w zabawne esy-floresy, a część poziomami tak by osobno spróbować jednych i drugich.

Podobno te dwa smaki to jedne z częściej wybieranych, zarówno wśród dorosłych jak i dzieci. A ponieważ sezon na polskie truskawki tuż, tuż to tym bardziej polecam!

składniki na lody waniliowe:

200ml mleka (lub śmietanki kremówki 30%)
200ml śmietanki kremówki 30%
4 żółtka
5 łyżek cukru (60g)
1 laska wanilii
200g jogurtu greckiego

składniki na część truskawkową:

400g truskawek
5 łyżek cukru (60g)*
150g jogurtu greckiego

oraz:

foremka do lodów
drewniane patyczki


Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka i obie części włożyć do garnka o grubym dnie. Wlać mleko i śmietankę kremówkę, doprowadzić do wrzenia. Jajka sparzyć, białka oddzielić od żółtek (białka nie będą nam potrzebne). Żółtka utrzeć w miseczce z cukrem. Gorący mleczny płyn powoli wlewać do żółtek cały czas mieszając ręczną trzepaczką. Masę z powrotem przelać do garnka i podgrzewać na malutkim ogniu, mieszając do zagotowania (uwaga by mieszanki nie przegrzać, jeśli pojawią się grudki krem można uratować przez przetarcie go przez sitko). Całość przelać do czystego naczynia, ostudzić i schłodzić zanurzając miskę w wodzie z kostkami lodu. Dodać jogurt i wymieszać ręczną trzepaczką lub za pomocą ręcznego blendera. Następnie zmrozić w zamrażalniku mieszając co 30-40 minut by pozbyć się już w gotowych lodach kryształków lodu. Gęste, ale nie całkowicie zmrożone waniliowe lody przełożyć do foremki, włożyć patyczki i zmrozić przed dodaniem lodów truskawkowo-jogurtowych. Foremkę do lodów można również napełniać dowolnie częścią truskawkową, truskawkowo-jogurtową i waniliową mrożąc lody na poszczególnych etapach by się nie wymieszały i pamiętając o włożeniu w międzyczasie patyczków.

Truskawki zmiksować z cukrem (można odłożyć 2-3 łyżki na tym etapie) i jogurtem. Następnie zmrozić w zamrażalniku mieszając co 30-40 minut by pozbyć się już w gotowych lodach kryształków lodu. Miękkie, zmrożone truskawkowe lody przełożyć do foremki na lody. Jeśli odłożyliście same zmiksowane truskawki, dopełnić nimi do końca foremkę.

Lody należy schłodzić minimum 4-6 godziny a najlepiej całą noc w zamrażarce. By wyciągnąć je z silikonowej foremki należy zanurzyć je przez 10-15 sekund w naczyniu z wrzącą wodą, po czym mocno pociągnąć za patyczek. Domowe lody są twardsze niż te ze sklepu, dlatego najlepiej wyciągnąć je na chwilę przed podaniem.


*można dodać mniej jeśli owoce są słodkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation