Kuchnia

zapiekanki, pizze i inne takie...

Cannelloni z mięsem w sosie porowym


Co kupić:

500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
500 g makaronu lasagne
300 ml słodkiej śmietanki 30%
5 ząbków czosnku
100 g pora
50 g masła
300 ml mleka 3,2%
5 g gałki muszkatołowej
5 g świeżej ostrej papryczki
400 g soczewicy ugotowanej po oddzieleniu od odcieku z puszki
1 czerwona papryka ok. 400 g
5 g suszonego majeranku
200 ml białego, wytrawnego wina
sól
mielony biały pieprz
50 g mąki
1 jajo
250 g sera Grana Padano
olej rzepakowy do smażenia
1 cebula
kilka pomidorków koktajlowych
kilka listków bazylii do dekoracji


Przygotuj:

Papier do pieczenia, blachę do pieczenia, blender, naczynie żaroodporne.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg).


• Makaron

Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wkładamy płaty lasagne i gotujemy je al dente (gotujemy partiami, na początku gotowania delikatnie mieszamy, płaty nie mogą się sklejać). Ugotowane płaty makaronu odcedzamy i przekładamy do naczynia z zimną wodą. Makaron odsączamy na ściereczce, przekładamy na talerz. Płaty układamy na talerzu i przekładamy pergaminem (żaden z kawałków nie może leżeć na innym kawałku). Na samą górę również nakładamy pergamin.


• Farsz

Z czerwonej papryki wyciągamy gniazda nasienne, paprykę kroimy bardzo drobno. Na oleju rzepakowym na patelni smażymy paprykę, solimy, pieprzymy, mieszamy, dodajemy niewielką ilość majeranku. Przesmażoną paprykę przekładamy do miseczki. 4 ząbki czosnku drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na tę samą patelnię nalewamy olej rzepakowy, smażymy cebulę i czosnek, czekamy, aż się zeszklą. Dodajemy 500 g mięsa mielonego, mięso lekko podduszamy, dodajemy dość dużą szczyptę majeranku i 1/2 świeżej ostrej papryczki posiekanej na mniejsze części. Do całości dodajemy mielony biały pieprz i sól. Mieszamy.

Do miseczki na drobnych oczkach ścieramy ser Grana Padano. Mięso z patelni przekładamy do miseczki – studzimy. Przestudzone mięso przekładamy razem z jajkiem i soczewicą do pojemnika miksera i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Dodajemy ser (pozostawiamy niewielką ilość do posypania dania) i miksujemy. Masę przekładamy do naczynia.
Dodajemy przesmażoną paprykę i mieszamy. Na jednym końcu każdego płata kładziemy zmiksowane mięso i zawijamy w ruloniki. Gotowe cannelloni przekładamy na talerz.


• Sos porowy

Por kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do garnka nalewamy olej rzepakowy i szklimy por. Dolewamy białe wino, posiekany czosnek, a gdy wino odparuje, dodajemy masło, następnie mąkę. Energicznie mieszamy. Dodajemy mleko i śmietankę. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy. Sos musi trochę odparować (musi być dość gęsty).

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy część przygotowanego sosu, wkładamy cannelloni, następnie na nie wylewamy warstwę sosu. Następnie całość posypujemy startym serem Grana Padano. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na mniej więcej 10 minut.


Jak podawać:

Przystrajamy pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation