Design

kuchnia

Sałatka z kurczakiem i pomarańczami -
Sałatka z kurczakiem i pomarańczami

Składniki:
1 filet z kurczaka
2 łyżki tartego parmezanu
1/2 pomarańczy
1/2 marchewki
garść mieszanki sałat: rukola, botwinka, szpinak
1 łyżka oleju słonecznikowego
szczypta bazylii
przyprawy: sól, pieprz
Dressing:
6 listków mięty
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej
5 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki octu jabłkowego
5 łyżek soku z pomarańczy
przyprawy: sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Przygotuj dressing: listki mięty umyj i osusz, a następnie porwij w palcach, dodaj oliwę i ocet. Pomarańczę sparz wrzątkiem i zetrzyj trochę skórki (ok. 1/2 łyżeczki). Dodaj ją do reszty składników, następnie dodaj sok z pomarańczy, starty ząbek czosnku i przyprawy. Całość zmiksuj lekko blenderem.

Filet z kurczaka umyj, poodcinaj chrząstki i pokrój filet w dużą kostkę. Rozgrzej oliwę, dodaj mięso, posyp bazylią, solą i pieprzem. Przesmaż kilka minut na złoty kolor. Pomarańcze obierz ze skórki, podziel na kawałki. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Sałaty dobrze umyj i wysusz. Następnie wymieszaj dokładnie z dressingiem. Na sałacie ułóż kawałki mięsa i marchewkę, posyp parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation