Kuchnia

Pierogi, paszteciki i inne.

Pieczone pierogi drożdżowe z kurczakiem i warzywami
Ciasto

niecała szklanka mleka
25g świeżych drożdży (1/4 paczki)
1 łyżeczka cukru
500g mąki tortowej
1 jajko + jajko do smarowania
4 łyżki oleju lub stopionego masła
sól


Zrobić zaczyn: mleko lekko podgrzać (ma być letnie, niezbyt ciepłe), dodać drożdże i cukier, zamieszać i zostawić do rośnięcia drożdży na ok. 15 minut.
Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajko i wlać masło, zamieszać, dodać sól i powoli wlewać zaczyn, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Farsz

2 piersi z kurczaka
2 małe cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka
1 pomidor
8 pieczarek
zioła : bazylia, tymianek
sól, pieprz


Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, pomidora obranego ze skóry, pieczarki i cukinie i smażyć wszystko razem, pod koniec dodać pokrojony czosnek. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować i wykrawać koła, nakładać farsz i formować pierogi. Posmarować jajkiem. Piec w piekarniku w 180 stopniach do zarumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation