Kuchnia

cook

Dietetyczne chili!
1 litr wody
40 g włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por)
1 średnia żółta papryka
1 średnia czerwona papryka
2 średnie cebule
150 g puree z pomidorów
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 puszka czerwonej fasoli (200g bez zalewy)
100 g kukurydzy konserwowej
3 ząbki czosnku
350 g piersi z kurczaka
2/3 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki chili
2 łyżki oregano
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
*szczypiorek do posypania




W sporym garnku gotujemy wodę, wrzucamy włoszczyznę (można użyć gotowej mieszanki) i około 20 minut gotujemy wywar.

W między czasie drobno pokrojoną cebulkę podsmażamy na oliwie, a następnie na patelnie wrzucamy pokrojone w kostkę obie papryki, dolewamy kilka łyżek wody i pod przykryciem dusimy warzywa do miękkości około 20 minut.

Gdy papryka będzie już miękka, wrzucamy zawartość patelni do gotującego się wywaru, dodajemy puree z pomidorów (użyłam domowego puree z działkowych pomidorów, ale można zblenderować pomidory z puszki), przecier pomidorowy, łyżeczkę soli i fasolę, którą wcześniej odcedzamy z zalewy i lekko opłukujemy.

Mięso z piersi z kurczaka oczyszczamy i mielimy, a następnie podsmażamy na patelni przyprawiając je resztą soli i pieprzem. Gdy kurczak nie będzie już surowy wrzucamy go do wciąż gotującego się chili, dodajemy oregano i zmiażdżony czosnek. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 20 minut co jakiś czas mieszając, aby sprawdzić czy potrawa jest już odpowiednio gęsta.

Podczas całego procesu przygotowywania chili powinno gotować się na małym ogniu, dzięki czemu nabierze odpowiedniej konsystencji i wszystkie warzywa dokładnie zmiękną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation