Kuchnia

Kawiarnia

Babka migdałowa z pomarańczą i białą czekoladą
Składniki:

130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki,
80 g masła, pokrojonego w kostkę,
8 łyżek cukru (ja dałam mniej),
3 jajka, oddzielone żółtka od białek,
40 g mąki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g zmielonych migdałów bez skórek,
2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy

Polewa
(tutaj moja modyfikacja – zamiast polewy z białej czekolady zrobiłam polewę czekoladową)
4 łyżki cukru,
2 łyżki śmietany,
3 łyżki kakao,
60 g masła,
1 łyżeczka żelatyny

Forma o pojemności 1,5 litra, wysmarowana masłem i posypana bułką tartą

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę.
Dodać cukier i żółtka, wymieszać. Zdjąć miseczkę z garnka i dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszać łyżką.
Ubić pianę z białek i połączyć z masą czekoladowo – migdałową a na końcu wymieszać ze startą skórką z pomarańczy. Przełożyć do przygotowanej formy na babkę i piec przez 40 – 45 minut (można sprawdzić patyczkiem). Ostudzić w formie a następnie wyłożyć babkę na metalową kratkę.

Przygotować polewę:

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody .
Pozostałe składniki zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją do całkowitego rozpuszczenia (razem z wodą, w której się moczyła) – i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i wystudzić. Polać ciasto.
Biała polewa
50 g czekolady białej
20 g śmietanki 30 %
Śmietankę mocno podgrzać, ale nie gotować. Rozpuścić połamaną na małe kawałki czekoladę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation