Kuchnia

Kuchnia

BOLOGNESE NA DIECIE?? - TAK!!!! ~ Dietetycznie Siostro!

Składniki

250g mielonego indyka
290g pomidorów w kawałkach bez skóry (u mnie z kartonika)
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
100g startego sera żółtego (u mnie 13%tł)
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki pieprzu


...choć wiadomo, że z przyprawami trzeba postępować według smaku


Podane na kapuście i przesmażonej cukinii


Przygotowanie


Na nagrzaną oliwę wrzucamy pokrojony czosnek i cebulkę i chwilkę przesmażamy, dodajemy mięso i tak długo trzymamy na patelni aż nie będzie surowe - ale jeszcze nie zacznie się przysmażać (chyba, że ktoś woli bardzo wysmażone, rzecz gustu). Teraz dodajemy pomidory i wszystkie przyprawy. Zmniejszamy ogień i dusimy około 15 minut. Jeśli sos zaczyna mocno gęstnieć to przykrywamy patelnię aby nie parował. GOTOWE.

Ten szybki sos przygotowałam sobie na obiad i podałam na kapuście i przesmażonej z solą cukinii pokrojonej w plasterki. Całość posypałam serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation