Kuchnia

Smacznego!

Muffinki piernikowe

Skladniki:
250 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao (opcjonalnie; ja dodałam)
1 jajko
50 g (1/4 szklanki) jasnego cukru
50 g brązowego cukru
150 ml mleka
6 łyżek oleju
mleczna czekolada na polewę

Sposób przygotowania:
Mieszamy wszystkie suche składniki w jednej misce, w drugiej wszystkie mokre. Następnie mokre składniki przelewamy do miski z suchymi i dokładnie mieszamy metalową łyżką. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wlewać około 2 łyżek ciasta do każdej foremki (mi wyszło 7 muffinek dość wyrośniętych więc można rozłożyć ciasto do 8- 9 dziurek). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie wylewamy na każdą babeczkę po łyżce czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation