Kuchnia

FOOD AND KICHEN

SERNIK OD TURKA.

Przepis na ten sernik znalazłam na wiaderku z serem z firmy Turek, stąd taka nazwa :-) Ciasto bardzo smaczne, z ciemnym kruchym ciastem, polecam...



Składniki:

2 1/2 szkl. mąki

3 łyżki cukru pudru

6 jajek

2 łyżki kakao

2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kg sera mielonego

1 szkl. cukru

1 budyń śmietankowy

1 kostka masła lub margaryny

1 cukier waniliowy

1 puszka brzoskwiń



Wykonanie:



Posiekać 1/2 kostki masła z mąką, dodać cukier puder, 5 żółtek, kakao oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia i wyrobić ciasto. Następnie schłodzić je w lodówce przez około 1 godzinę. Resztę masła, 1/2 szkl. cukru, 1 jajko, cukier waniliowy ucierać na masę dodając powoli ser. Gdy masa będzie puszysta i miękka wsypać budyń i ponownie ucierać. Białka ubić na sztywna pianę, dodać 1/2 szkl. cukru oraz resztę proszku do pieczenia. Około 3/4 ciasta wyłożyć na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę, rozprowadzić równomiernie masę serową i ułożyć odsączone i pokrojone brzoskwinie. Całość przykryć piana z białek oraz utartą resztą ciasta. Piec w temp. 180 - 200 st. C przez około 40 minut.

Dla urozmaicenia do ubitej piany można dodać 1 opakowanie kisielu o dowolnym smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation