Kuchnia

Naleśniki

Kotleciki z ziemniaków

Składniki:
• ok. 700 g ziemniaków
• 2 jajka + 1 do panierowania
• pęczek natki pietruszki
• pęczek szczypiorku
• sól, pieprz
• 100 g twardego sera (u mnie akurat był pecorino)
• 1-2 łyżki mąki
• bułka tarta do panierowania
• olej do smażenia
Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Dokładnie odparowuję. Obieram, rozgniatam praską (można przepuścić przez maszynkę jeśli ktoś ma ochotę).

Ser ścieram na drobnej tarce. Natkę i szczypiorek drobno siekam.

W misce mieszam ze sobą ziemniaki, natkę, szczypiorek, ser i jajka. Doprawiam solą i pieprzem. W miarę potrzeby dosypuję mąkę – im mniej, tym lepiej, dlatego ważne jest odparowanie ziemniaków.

Z masy formuję płaskie kotleciki, obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę w dość głębokim tłuszczu.

Odkładam na papierowy ręcznik do odsączenia.

Można je podać z sosem grzybowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation