Kuchnia

Kuchnia

Lasagne meksykańsko-grecka

Składniki
placki tortilla (u mnie czosnkowe).
nadzienie:.
2 piersi pokrojone w drobną kostke .
mały kubek jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego.
mały kubek śmietany 18 lub 12% najlepsza taka do sosów lub zup.
2 ząbki czonsku przeciśnięte.
1/2 puszki kukurydzy.
odrobina cytryny.
sol.
pieprz.
oregano.
natka pietruszki.
starty ser zółty.
przyprawa grecka lub przyprawa tzatziki.
gotowy sos taco.

Etapy przygotowania

Mieso smaże na oliwie, dorzucam czosnek, szybko przesmażam. z połączenia smietany, jogurtu, pieprzu, odrobiny soku z cytryny i przyprawy greckiej lub tzatziki (wystarczy 1-2 łyzeczki) robie sos. Wylewam go na patelnie do mięsa i mieszam. Doprawiam. ma powstac kremowy śmietanowo-czosnkowy sos o posmaku jak sos tzatziki. Dodaje 1/2 puszki kukurydzy. W naczyniu zarodopornym (najlepiej okrągłe) smaruje oliwa z oliwe, na dno układam placka tortilla, smaruje go sosem taco, na to sos z miesem, posypuje startym serem, przykrywam kolenym plackiem i ponawiam warstwy. Ostatni placek posypuje serem, kukurydza i oregano oraz natką. Naczynie laduje w piekarniku gdzie ser sie stopi i ładnie zapiecze tort na 180st na jekis 20 minut. Obiadek gotowy. Oczywiscie z nadzieniem mozna kombinowac: Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation