Kuchnia

jedzenie

"RATOWANIE" NIEUDANYCH POTRAW

Zupy i sosy

• Tłuszcz z powierzchni zupy można zebrać czystą ściereczką. Zupę można schłodzić zdjąć z jej powierzchni stwardniały tłuszcz.
• Rzadki wywar, zupa lub sos zgęstnieją gdy się gotuje je bez przykrycia.
• Aby uratować zwarzony sos należy zdjąć naczynie z ognia i zanurzyć je w zimnej wodzie. Inny sposób to dodanie do sosu łyżki zimnej wody lub śmietany.
• Jeśli zwarzy się słodki sos należy dodać 2 łyżeczki mąki kukurydzianej na 0,6 l płynu i roztrzepać trzepaczką.

Warzywa

• Seler będzie smaczniejszy, jeśli włoży się go do wody i doda plasterek surowego ziemniaka. Całość włożyć na kilka godzin do lodówki.
• Posiekaną cebulę przed dodaniem do sałatki można przelać na sicie wrzącą wodą. Cebula straci wówczas ostry smak.
• Na wpół zwiędłą sałatę można ożywić poprzez włożenie do naczynia z zimną wodą i dodanie soku z ½ cytryny na każdą główkę sałaty. Naczynie z sałatą należy pozostawić na ½ godziny w chłodnym miejscu.

Ciasto

• Jeśli ciasto owocowe przesuszy się można je rozdrobnić, dodać masło lub margarynę i winiak. Odstawić na 24 godziny. Po tym czasie przełożyć do naczynia na budyń i gotować na parze. Podawać jako pudding.
• Jeśli lukier się nie udał należy na niego nałożyć czekoladowe drażetki.
• Aby nawilżyć wysuszone ciasto należy pokroić je na kawałki i zalać sokiem owocowym.

Różne

• Pozlepiane rodzynki lub daktyle łatwo rozdzielić gdy wstawi się je na kilka minut do lekko nagrzanego piekarnika.
• Jeśli marmolada była za krótko smażona będzie bardzo rzadka. Wówczas należy dodać do niej żelatyny (1/4 ilości używanej do galaretki).
• Biszkopt będzie miał oryginalny smak, gdy blachę posypie się wiórkami kokosowymi.
• Aby odświeżyć czerstwe bułki można skropić je woda i włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.
• Przecier pomidorowy po otwarciu warto posypać odrobiną soli i zalać niewielką ilością oliwy. Wówczas nie spleśnieje.





we-dwoje.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation