Kuchnia

Ciasta

Ciasto cappucino

Składniki:
·szklanka cukru,
·1 i 1/4 szklanki mąki,
·6 jaj,
·2 łyżki kakao,
·2 łyżeczki proszku do pieczenia,
·krem śmietankowy, np. Gellwe,
·szklanka mleka,
·litr kremówki,
·mleczna czekolada,
·5 łyżek cappucino,
·3 Śmietan Fix

Sposób wykonania:
Do wysokiego naczynia wbij jaja i wsyp cukier. Ubijaj mikserem przez 15 minut. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao (wymienione składniki uprzednio wymieszane, przesiewaj przez sitko). Całość dokładnie wymieszaj dużą łyżką. Piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 170 stopni, przez ok. 40 minut.

Sposób przyrządzenia kremu:
Śmietanę ubijaj przez około 3 minuty w wysokim naczyniu. Dodaj śmietan - fixy i cukier puder. Odstaw na kilka minut do lodówki. Krem śmietankowy przygotuj w sposób podany na opakowaniu. Dodaj cappucino.

Dekoracja ciasta:
Po upieczeniu odstaw ciasto na pół godziny. Kiedy ostygnie, przekrój na dwie równe części. Przełóż je kremem w kolejności: ciasto + warstwa kremu cappucino + warstwa śmietany + ciasto. Udekoruj pozostałą śmietaną i wiórkami czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation