Kuchnia

Ciastka, ciasteczka i inne słodkości

Czekoladowe muffiny z malinami (składniki wystarczą na przygotowanie 12 muffinów):

mąka pszenna - 130 g
gorzka czekoladowa - 100 g
kakao - 2 łyżki
cukier - 80 g
jajo - 1 sztuka
olej - 50 ml
mleko - 130 ml
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (płaskie)
maliny - 100 g


Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodaję do niej kakao.
Mieszam ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaję do mieszaniny pozostałe składniki, czyli jajo, mleko, czekoladę z kakao i olej. Wszystko dokładnie mieszam.
Do foremek na muffiny wlewam ciasto do ¾ wysokości foremki. Do każdego muffina dodaję po 3-4 maliny na środek.
Muffiny piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 - 25 minut. Podaję z bitą śmietaną na wierzchu.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation