Kuchnia

Ciastka, ciasteczka i inne słodkości

rogaliki drożdżowe - najprostsze

800 gramów mąki pszennej tortowej
2 jaja
60 gramów stopionego, schłodzonego masła
1,5 szklanki ciepłego mleka
50 gramów drożdży
6 łyżek cukru
1,5 łyżki cukru waniliowego
dodatkowo:
2 rozbełtane jaja + 5 łyżek mleka do posmarowania (opcjonalnie)
1 słoiczek konfitury, dżemu, nutelli, powideł do nadziania



3/4 szklanki mleka mieszamy razem z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i 1 łyżką mąki, mieszamy dokładnie, odstawiamy w ciepłe miejsce "do ruszenia".

Z mąki, cukru, reszty mleka, rozczynu, masła, jaj zagniatamy elastyczne ciasto (około 7 minut), jeśli mocno się lepi, możemy podsypać je około 1 - 2 łyżkami mąki. Ciasto wkładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy i odstawiamy na około 40 minut, by podwoiło objętość. Po tym czasie krótko zagniatamy, dzielimy na 6 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm, dzielimy ją na 8 części, na każdą kładziemy 0,5 łyżeczki nadzienia i zwijamy w rulony, podwijając brzegi, by uzyskać kształt rogalika. Pamiętajmy, by koniec (ostry) trójkąta znajdował się pod rogalikiem.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległościach około 3 cm (na jednej blaszce ułożyłam 16 sztuk) i od razu pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Rogaliki tuż przed pieczeniem można posmarować rozkłóconym jajem z dodatkiem mleka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation