Kuchnia

DeliciousEating

Chlebki pita (składniki wystarczą na przygotowanie 6 chlebków):

mąka pszenna typ 500 - 125 g
mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 - 125 g (niekoniecznie - można zwiększyć ilość zwykłej mąki pszennej)
świeże drożdże - 18 g
woda - 120 ml
olej - 2 łyżki
sól - 1 łyżeczka



Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Do mieszaniny wody z drożdżami dodaję pozostałe składniki (jeśli nie mam mąki pełnoziarnistej zwiększam ilość zwykłej mąki pszennej i też jest dobrze) i wszystko zagniatam na gładkie ciasto. Po zagnieceniu odstawiam ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powinno podwoić swoje rozmiary.
Następnie ciasto wykładam na stolnicę i odgazowuję. Dzielę na 6 równych części i każdą z nich rozwałkowuję na placek o średnicy około 15 cm. Ważne jest, by każdy placek był równo rozwałkowany i nie miał żadnych wgłębień. Jeśli takowe będą, to nie uda się zrobić chlebka z kieszonką.
Każdy placek przed pieczeniem powinien jeszcze troszkę urosnąć, więc daję mu odpocząć około 20 minut. Placki pieczemy około 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 250°C. Uwielbiam patrzeć jak chlebki się pieką, bo po około 3 minutach zaczynają rosnąć w oczach - puchną niesamowicie szybko i efektownie. :-) Teoretycznie w momencie kiedy napuchną można je już wyjmować z piekarnika, ale ja zawsze jeszcze chwilę je podpiekam, żeby skórka ładnie się zarumieniła. Wtedy mam pewność, że chlebek nie opadnie.

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation