Oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos
Najważniejszą rzeczą jest mąka. Można użyć zwykłej mąki pszennej, ale niestety efekt nie będzie ten sam. Włoska mąka różni się od polskiej, dlatego warto trochę poszukać w sklepach lub internecie i kupić oryginalną włoską mąkę typ 00 – to mąka idealna do robienia pizzy i jej właśnie używa się we Włoszech.
Po drugie, ciasto na pizzę trzeba naprawdę dobrze wyrobić – przez min. 15 minut. Dzięki temu będzie gładkie i elastyczne. Można wyrabiać ręcznie, można też użyć robota lub miksera z hakami do ciasta drożdżowego, co polecam.
Następnie kształtowanie spodów do pizzy – tutaj okaże się, czy dobrze wyrobiliśmy ciasto czy nie. Dobrze wyrobione nie będzie sprawiało problemów przy rozciąganiu i w miarę łatwo ukształtujemy spody. Bo ciasto powinniśmy kształtować własnie przez rozciąganie na kształt koła. Nie należy używać wałka bo ten niepotrzebnie „wypchnąłby” powietrze z ciasta.
Gdy będziecie rozciągać ciasto, może wam się wydawać, że jest go za mało. Ale tak właśnie powinno być. Prawdziwa włoska pizza powinna być cieniutka i chrupiąca. Dlatego tak ważne jest wspomniane wyrabianie – dzięki temu będziemy w stanie rozciągnąć niewielką ilość ciasta na odpowiednią wielkość.
Tajemnica dobrej pizzy jest również sos – wiadomo, że najlepszy będzie domowy, z prawdziwych pomidorów. Mam tu na myśli pomidory z puszki, które stanowią najlepsza bazę wszelkich włoskich sosów. Są to odpowiednie gatunki, dojrzewające w słońcu, pełne smaku, który został w odpowiednim momencie zamknięty w puszce.
Przy robieniu sosu do pizzy ważny jest czas jego przyrządzania – trzeba mu dać ok. 40 minut do 1 godziny, by odparował i stał się odpowiednio gęsty, bo nie chcemy rozmoczyć naszej pizzy.
Podstawową przyprawą w sosie jest oregano, natomiast można dodać też inne zioła jak bazylia czy trochę tymianku, jeśli nie będzie ich później na wierzchu pizzy.
O tym, czym doprawiamy sos, pamiętajmy robiąc dwie najprostsze pizze czyli Marinarę i Margheritę. Bowiem dodatki do Marinary to pomidory (sos), oregano, czosnek, oliwa oraz sól, natomiast do Margherity: pomidory, mozzarella, oliwa, bazylia i sól.
Ważna kwestia to dodatki – należy zachować umiar w ich ilości. To powinna być pizza z dodatkami, a nie na odwrót. Nasze ciasto jest cieniutkie i powinno móc utrzymać ciężar dodatków, tak by nie łamało się podczas jedzenia.
Dodatki nie mogą być również zbyt mokre, bo rozmiękczą nam ciasto i spód nie będzie chrupiący.
Pamiętajmy, że część dodatków nie znosi wysokiej temperatury i dodajemy je już po upieczeniu pizzy – np. wszelkie liście, jak bazylię czy rukolę. Podobnie parmezan – dobrze posypać już gotową pizzę świeżo startym parmezanem.
I na koniec pieczenie – staramy się uzyskać w domu warunki zbliżone do pieca do pieczenia pizzy, w którym temperatura dochodzi do kilkuset stopni. Dlatego pieczmy pizzę w najwyższej temperaturze jaką mamy dostępną w piekarniku. Żeby polepszyć warunki pieczenia, możemy użyć dziurkowanych blach do pizz lub kamienia do pieczenia pizz, który najpierw rozgrzewamy w piekarniku i na nim kładziemy pizze.
Ciasto na pizzę
Składniki
na 4 pizze o średnicy 30 cm
ciasto:
600 g mąki włoskiej typ 00
365 ml ciepłej wody
24 g drożdży
1 i 1/2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
do podsypywania
mąka włoska typ 00
sos:
puszka pomidorów 400 g
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie
z podanych ilości składników ciasta odjąć 1/3 szklanki wody i łyżkę mąki, dodać cukier, wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 do 15 minut, aż rozczyn urośnie
w dużej misce umieścić mąkę, rozczyn, wodę, oliwę i sól. Wymieszać składniki, a następnie dobrze i długo wyrabiać ciasto – aż stanie się elastyczne i gładkie. Potrzeba na to ok 15 minut
wyrobione ciasto umieścić w misce, przykryć wilgotną szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość
w międzyczasie zrobić sos: przecisnąć przez praskę ząbek czosnku i przesmażyć go na oliwie dosłownie kilka chwil, a następnie dodać resztę składników sosu. Sos gotować na wolnym ogniu przez minimum 40 min. żeby mocno się zredukował i zgęstniał. Na koniec zmiksować sos blenderem
jeśli pizze pieczemy na blachach do pizzy, a nie na kamieniu, to przesmarować blachy delikatnie oliwą
wyrośnięte ciasto ugnieść kilka razy, podzielić na 4 równe części. Każdą część rozciagąć na kształt koła wielkości naszej formy, a następnie umieścić na formach i ukształtować niewielki rancik. Nie należy używać wałka, a jedynie naciągąć ciasto rękami
sos podzielić na 4 równe części, na 4 pizze i posmarować nim powierzchnię ciasta, ale z wyjątkiem rantu
na pizzach ułożyć ulubione dodatki, pamiętając by zachować umiar w ilości
pizze piec w 250-260°C (w najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze) przez ok. 10 min, aż rant ciasta mocno się zarumieni
MA==