Kuchnia

tarty wytrawne, zapiekanki, pizze

Tarta owsiana z botwinką, fetą, miodem i tymiankiem


Składniki:
na formę 26-28cm

ciasto:
100 g mąki pszennej ( u mnie razowa, ale może być też oczywiście zwykła)
200 g mąki owsianej (u mnie zmielone płatki owsiane górskie)
150 g masła
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody
farsz:
pęczek botwiny (takiej z większymi buraczkami)
łyżka oliwy lub klarowanego masła
1-2 łyżki miodu
125-150 g miękkiego koziego sera lub fety
200 g jogurtu greckiego
2 jajka
świeżo zmielony czarny pieprz (sporo)
1 łyżeczki suszonego tymianku
garść nasion słonecznika (niekoniecznie)


Przygotowanie:
Masło siekamy drobno z mąką i zagniatamy szybko z pozostałymi składnikami (bez ugniatania, wystarczy żeby się wszystko połączyło w kulę)
Formę na tartę lub okrągłą tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką lub wykładamy papierem do pieczenia, wyklejamy ciastem i wkładamy do lodówki na 15-30 min. Ciasto możemy przygotować oczywiście już poprzedniego dnia i przechować w lodówce kulkę zapakowaną w folię.
Piekarnik nagrzewamy do 180-190 st.
Wstawiamy do niego blaszkę wyłożoną ciastem (wcześniej je nakłuwamy widelcem żeby się nie wybrzuszało podczas pieczenia) i podpiekamy ok 15 min
Botwinę dokładnie płuczemy.
Buraczki (bez obierania) siekamy w drobną kostkę, lub ścieramy na grubej tarce (ja 1-2 zostawiam do pokrojenia w plastry i ułożenia na wierzch) dodajemy posiekane łodygi i podduszamy całość z łyżką tłuszczu kilka minut na małym ogniu pod przykryciem.
Zdejmujemy z ognia, dokładamy posiekane liście, pokruszony ser i jogurt rozbełtany z jajkami i miodem.
Dosypujemy słonecznik, tymianek i obficie pieprzymy.
Masę buraczaną wykładamy na podpieczone ciasto, dekorujemy plasterkami buraczków słonecznikiem, posypujemy jeszcze odrobiną tymianku i zapiekamy ok.20-30 min.
Tarta dobrze się sprawdza zarówno w wersji na ciepło i na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation