Kuchnia

ciasta, desery, napoje

Sernik waniliowy na zimno z musem z czerwonych owoców | Sweet Place

500g sera mascarpone

ziarenka z 1 laski wanilii

3/4 szklanki cukru białego drobnego

300ml śmietanki kremówki, 30- 36%

3/4 szklanki wody + 2,5 łyżki żelatyny

1 opakowanie biszkoptów orkrągłych

Mus owocowy:

3 łodygi rabarbaru

400g truskawek

150g wiśni mrożonych

4 łyżki cukru brązowego

2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od musu: rabarbar kroimy na kawałki (wcześniej obieramy go). Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na pół, wiśnie rozmrażamy i odcedzamy. Suchą patelnię mocno rozgrzewamy, wsypujemy owoce i cukier brązowy. Całość dusimy, co jakiś czas mieszając, przez około 15-25 minut. Gdy owoce będą miękkie i będą się rozpadać, przekładamy je do garnka i blendujemy na gładką masę.

Do owoców wlewamy niepełne 3 szklanki wody, zagotowujemy a następnie wsypujemy galaretki. Delikatnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści, studzimy.

Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy biszkoptami. Żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, przestudzamy.

Przygotowujemy masę serową. Do misy miksera wkładamy mascarpone, miksujemy z nasionami wanilii, partiami dodajemy cukier.

W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę. Do masy serowej wolnym strużkiem wlewany żelatynę, cały czas miksując i obserwując, czy masa się nie waży (żelatyna musi być letnia, nie gorąca). Na koniec przy pomocy patki wmieszamy kremówkę (musimy robić to dość sprawnie, masa szybko się ścina).

Masę serową wykładamy na spód z biszkoptów, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na godzinę.

Gdy mus owocowy lekko stężeje, wylewamy go na masę serową. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. Kroimy nożem zamoczonym w gorącej wodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation