Kuchnia

zupy

Zupa z dyni


1 kg dyni - najlepiej kilku różnych gatunków (ja użyłem hokkaido i dyni piżmowej oraz zwykłej dyni olbrzymiej) - po obraniu i usunięciu wnętrza wyjdzie jej około 3/4 kg
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 papryczki chipotle (lub jedna, jeśli nie lubisz bardzo ostrych potraw)
4 łyżki oleju
6 szklanek bulionu warzywnego (raczej nie z kostki)
szczypta kuminu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz


Obrane cebule pokrój na cienkie piórka, ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. Papryczki chipotle pokrój na cienkie paski.
Dynię obierz, usuń miękki środek z pestkami, pokrój na kostkę o boku około 1 cm.
W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko ją posól i smaż na średnim ogniu często mieszając przez 2-3 minuty, aż zacznie się szklić. Dodaj czosnek i dynię, często mieszając smaż przez następne 2-3 minuty.
Do warzyw wlej bulion, papryczki, dopraw kuminem, pieprzem i solą, wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż dynia zmięknie (będzie w nią można włożyć bez problemu widelec).
Zupę zdejmij z ognia. Wyjmij łyżką cedzakową 1/4 dyni, a pozostałą zawartości zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie jeszcze raz dopraw przyprawami. Odstaw na 20-30 minut. Ponownie zagotuj (być może zupa będzie nieco za gęsta, dodaj wtedy trochę wody) - dzięki temu zabiegowi zupa będzie miała jeszcze więcej aromatu.
Zupę przelej do talerzy i udekoruj ugotowanymi kawałkami dyni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation