Kuchnia

tarta

Pomidory i pesto to para idealna. Dodaj do nich francuskie ciasto i świeże zioła, a otrzymasz idealną przekąskę!
Tarty zawojowały naszą kuchnię już kilka lat temu. Można je kupić w każdym bistro, kawiarni i barze. Ale po co, skoro robienie domowej tarty zajmuje chwilę, składniki są zawsze świeże, a możliwości - setki!

Jeśli się spieszysz, użyj gotowego ciasta francuskiego - oczywiście najlepszego, zrobionego z prawdziwym masłem, np. Blikle lub Frosta.

Tarta z pomidorami i pesto

Przygotowanie: 45 minut

Potrzebujesz: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 1/2 kg dojrzałych, ekologicznych pomidorów, 1/4 szklanki pesto, 1 cebulę, 1 łyżkę świeżych listków tymianku, kilka listków bazylii, sól i pieprz

1. Ciasto francuskie wyłóż na formę. Zrób rancik, dociśnij i nakłuj widelcem w kilku miejscach. Wierzch posmaruj pesto.

2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w półplastry o grubości 1 cm i ułóż na tarcie.

3. Cebulę pokrój w piórka i również ułóż na cieście.

4. Posyp tymiankiem, posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Piecz około 30 minut w 180 st.C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation