Kuchnia

tarta

tarta z jagodami

ciasto:
200 g mąki
100 g masła
70 g cukru
3 łyżki mleka
1 żółtko

krem:
400 g serka mascarpone
3 żółtka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki soku z cytryny

wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, żółtko i energicznymi ruchami zagnieść ciasto. Na koniec dodać mleko i wyrabiać przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji (nie za długo). Zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Formę do tarty natłuścić i oprószyć bułką tartą. Schłodzonym ciastem wyłożyć formę i piec w 180°C przez ok. 30 minut (do złotego koloru). Wystudzić.

W tym czasie umyć jagody i lekko osuszyć na papierowym ręczniku. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Stopniowo dodawać mascarpone i sok z cytryny. Krem przełożyć na wystudzone ciasto. Na wierzch wyłożyć jagody. Podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation