Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

tarta bananowa


składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki
½ szklanki cukru pudru
150 g zimnego masła
6 łyżek zimnej wody
1 żółtko

składniki na krem:
3 łyżki mąki
12 łyżek cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 szklanki mleka 2% tłuszczu
4 żółtka

nadzienie bananowe:
4 banany
sok z połowy cytryny

wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać szczyptę soli. Do suchych składników dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Żółtko roztrzepać z wodą. Dodać do pozostałych składników i szybko zagnieść ciasto. Gotowe schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę (ja włożyłem do zamrażalnika na 15 minut)

Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym i połową szklanki mleka. Podgrzewać na małym ogniu aż do zagotowania cały czas mieszając. Stopniowo dodawać pozostałe mleko. Cukier puder wymieszać dokładnie z żółtkami. Do masy z żółtek i cukru stopniowo i ostrożnie wlać gorącą masę ciągle mieszając. Po połączeniu obu mas podgrzać w kąpieli wodnej, mieszając, aż do momentu kiedy całość zgęstnieje. Gotową masę nakryć ściereczką i pozostawić do ostudzenia.

Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Formę wysmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć spód widelcem, aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia.

Piec 10 minut w temperaturze 200°C potem zmniejszyć do 160°C i piec jeszcze ok. 20 minut.

Gotowe ciasto przestudzić. Następnie ułożyć na nim warstwę bananów. Banany przykryć kremem. Wierzch udekorować pozostałymi bananami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation