Zapiekany kuskus z cukinią w stylu berberyjskim
SKŁADNIKI
3/4 szklanki kaszy kuskus
2 średniej wielkości cukinie o łącznej wadze ok. 1/2 kg
2 spore cebule
1/2 szklanki rodzynek
3 łyżki owoców goji
2 łyżki masła klarowanego ghee
4 łyżki oleju
szczypta świeżo startego cynamonu (można zastąpić mielonym)
szczypta świeżo zmielonego gałki muszkatołowej
szczypta mielonego kuminu
szczypta szafranu (można zastąpić krokoszem lub kurkumą)
świeżo mielony czarny pieprz
sól
olej do wysmarowania naczynia
do podania:
natka pietruszki
Zajrzyj do Mniamowego sklepu
Tortilla chips okrągłe Tortilla chips okrągłe
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 4 tylko: 14,99 zł
Tortilla chips chilli - duże opakowanie (435 g) - Casa Fiesta Tortilla chips chilli - duże opakowanie (435 g) - Casa Fiesta
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 3 tylko: 15,99 zł
Zestaw foremek do wykrawania ciastek i pierników w kształcie małych jajek (3 sztuki w zestawie) - Felcman Zestaw foremek do wykrawania ciastek i pierników w kształcie małych jajek (3 sztuki w zestawie) - Felcman
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 3 tylko: 5,99 zł
Cukinie (razem ze skórką) pokrój na kostkę o boku około 1 cm.
Obraną cebulą pokrój na cienkie piórka.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła ghee i 4 łyżki oleju. Dodaj cebulę, lekko posól i smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż zacznie się brązowić. Dodaj cukinię, cynamon, gałkę, kumin, pieprz. Wymieszaj i smaż na dużym ogniu przez 2 minuty, aż cukinia zacznie się szklić. Zdejmij z ognia, odstaw na bok.
Zagotuj 2 szklanki wody, dodaj szafran i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty.
Kuskus wsyp do miski i zalej wrzącą wodą z szafranem, dodaj łyżkę masła ghee, wymieszaj, przykryj, odstaw na 5 minut, następnie odkryj i znowu wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Do kuskusu dodaj cukinię z cebulą, rodzynki oraz owoce goji. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Przykryj i wstaw do piekarnika na 25 minut.
Danie podawaj udekorowane natką pietruszki.
www.mniammniam.com/Zapiekany_kuskus_z_cukinia_w_stylu_berberyjskim-15172p.html