Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

ciasto marchewkowe
iasto:
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
4 jajka
2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu

krem:
500 ml śmietany 36%
1/2 szklanka cukru pudru

dodatkowo:
1 duża marchewka posiekana w krążki

wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem na gładką puszystą masę. Niewielkim strumieniem wlać olej. Nadal miksując dodawać stopniowo mąkę (po jednej łyżce), proszek do pieczenia oraz sodę i cynamon. Następnie dodać startą marchewkę i wymieszać dokładnie do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do, wyłożonej papierem do pieczenia, torownicy i piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 1 godzinę. Następnie wyjąć z pieca i jeszcze ciepłe przekroić na dwa blaty; odstawić do wystudzenia.

W tym czasie ubić śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Masą przełożyć wystudzone ciasto i posmarować górny blat. Na wierzch ułożyć plasterki posiekanej wcześniej marchewki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation