Kuchnia

ciasta

Pączki na tłusty czwartek – prosty przepis - Proste PrzepisyPączki na tłusty czwartek – prosty przepis
Do ulubionych

Dodane do ulubionych przez:
2 osób

20 os 4 godz. b.d.
Pączki na tłusty czwartek

Składniki:

mąka pszenna 1000 g
drożdże świeże 100 g
cukier puder 120 g
mleko 500 ml
żółtka 140 g
jajko 60 g
oliwa 90 ml
masło 45 g
spirytus 100 ml
skórka z cytryny 15 g
sok z cytryny b.d.
olej do smażenia b.d.
marmolada b.d.

Pokaż miary kuchenne

Bardzo prosty przepis, który nie powinien sprawdzić żadnych problemów. Pączki wychodzą jak z dobrej cukierni, bardzo puszyste, lekko wilgotne i co najważniejsze użyjcie Waszej ulubionej marmolady lub dżemu wtedy nie mają sobie równych. Moje ulubione pączki są w pudrze z odrobiną wanilli, ale możecie je polać lukrem lub roztopioną czekoladą. Idealne na tłusty czwartek lub po prostu do szklanki mleka. Przepis uniwersalny, do którego możecie dodać swoje ulubione składniki. Inspiracja: Ewa Aszkiewicz. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 40 pączków

1 kg mąki pszennej

100 g świeżych drożdży

1 szklanka cukru pudru

2 szklanki mleka

7 żółtek

1 całe jajko

6 łyżek oliwy

3 łyżki masła lub margaryny

100 g spirytusu lub wódki ( kieliszek )

skórka otarta z dużej cytryny

sok z cytryny

DODATKOWO:

olej lub smalec do smażenia

marmolada, dżem do nadziewania

cukier puder do obtoczenia

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Szklankę mleka podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie parzące. Dodajemy łyżkę mąki , łyżkę cukru pudru i pokruszone drożdże, łączymy drewnianą łyżką i odstawiamy, aż rozczyn zacznie rosnąc. Resztę mąki przesiewamy przez sitko i lekko ogrzewamy w piekarniku. Żółtka i całe jajko miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy skórkę z cytryny oraz sok. Do ogrzanej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, masę z jajek, spirytus i chwilę wyrabiamy. Gdy ciasto będzie jednolite wyrabiamy jeszcze przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy roztopione masło, oliwę i pozostałe ciepłe mleko ( 1 szklanka ). Wyrabiamy ciasto, aż mąka wchłonie cały tłuszcz ok. 15 min. Przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godz. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je na stolnicę dosyć obficie posypaną mąką i wałkujemy na grubość ok. 1-1,5 cm. Wykrawamy pączki szklanką lub okrągła foremką o śr. około 7 cm. Przekładamy w ciepłe miejsce na oprószony mąką blat i przykrywamy ściereczką, aby nabrały puszystości ok. 30 min.

Paczki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju lub smalcu, aż będzie zarumieniony. Staramy się, aby strona pączka, która leżała na stolnicy podczas smażenia była na górze, ponieważ wtedy ma czas wyrosnąć tak samo jak ta, która była na wierzchu. Uzyskamy równomiernie upieczonego i okrągłego pączka. Upieczone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Za pomocą wąskiej końcówki cukierniczej tzw. szprycy nadziewamy każdy pączek ulubionym dżemem. Następnie obtaczamy w przesianym cukrze pudrze z odrobiną cukru waniliowego. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation